Ingen har koll på hur mycket vapen och knark som flödar in i Sverige. Öppna gränser har sina fördelar –  men är det värt det kan man fråga sig.

Det är lätt att resa i Europa idag, lika lätt som det alltid varit i Norden – vi åtnjuter passfrihet och inga gränskontroller. Tyvärr är det lika lätt för kriminella och smugglare att korsa landgränser inom Europa som det är för turister.

I somras varnade Johan Lindgren, ordförande för fackförbundet Tull-kust, att införseln av kriminella varor ökar dramatiskt. “Vapen flödar, narkotikan flödar och alkoholen likaså, och i större mängder än tidigare”, sa han till Metro (29/8 2018).

En ny rapport från den granskande myndigheten Riksrevisionen kommer fram till samma slutsats. År 2015 beslagtogs drygt 7 000 föremål i kategorin “andra vapen”. Tre år senare hade den siffran ökat till 35 000. Det är uppenbart att smugglingen har ökat – och det lavinartat.

Vapen och knark flödar in i Sverige, Bild: Bohusläningen
VAPEN

Sverige ligger i topp när det gäller våldshandlingar med skjutvapen bland unga män. Kriminella gäng får inte sällan sin försörjning från drogförsäljning.

Tullen behöver mer resurser, vi behöver en fungerande gränsbevakning. Om regeringen menar allvar med att få stopp på det grova våldet med skjutningar så måste vi ha en fungerande gränsbevakning.

Är det dags att återinföra gränskontroller och passtvång inom Europa? Vad tycker du?

/MickeK