”Vi ville hjälpa till, Sverige är vårt andra hem nu”

I fredags begav sig sju frivilliga från västkusten med bakgrund i Syrien och Somalia till Sonfjället i Härjedalen. Utan tidigare erfarenheter anmälde de sig som frivilliga till eftersläckningsarbetet som pågår i området.
– Sverige är vårt andra hem nu, säger Abdulrahman Wanli, vi ville hjälpa på något sätt.

På fredagskvällen gick Jämtlands län ut med en efterlysning på frivilliga som skulle kunna hjälpa med eftersläckningsarbetet i Sonfjällets nationalpark i Härjedalens kommun. Branden är bara en av flera bränder som just nu härjar landet runt. Nyheten om efterlysningen nådde arbetsmarknadsprojektet ”Naturnära jobb” som just nu pågår på västkusten, som främst jobbar med röjsågning längs E6:an vid Bohuslän.

– Killarna kände sig frustrerade över att de röjde längs E6:an när det brinner i Sverige. Så jag frågade dem om de skulle kunna tänka sig att erbjuda sig att jobba som volontärer, och det ville de, säger arbetsledaren Michael Harvey på projektet ”Naturnära jobb”.

Gruppen skaffade en lastbil och packade in verktyg och campingutrustning utifall de skulle behöva campa. Efter flera timmars bilresa kom de fram till Sonfjället och fick en genomgång i hur eftersläckningsarbetet går till.

Abdulrahman Wahli, Jehad Mansour, Ahmad Alsalloum och Mazen Albej spanar efter glöd att släcka vid Sonfjället – Bild: Michael Harvey

BRAND_1

Ingen tidigare erfarenhet

Ingen av de frivilliga har någon tidigare erfarenhet av brandsläckning. Fem av dem kommer från Syrien, en från Somalia. Tidigare har de bland annat arbetat som båtbyggare, lastbilschaufför, försäljare och inom tullen. Men väl på plats fick de en genomgång av hur de skulle arbeta.

– Vi går runt med spadar och hackor och tittar efter glöd i marken. Hittar vi det så släcker vi det och markerar ut det så att kvällspasset kan kontrollera att det verkligen blivit släckt, säger Abdulrahman Wanli.

Abdulrahman Wanli är en av de som frivilligt anmält sig för att åka till Sonfjällets nationalpark för att bekämpa elden. Han kom från Damaskus, Syrien, 2015 och tvekade inte att anmäla sig som frivillig när samtalsämnet kom på tal.

”Det är svettigt”

– Sverige har blivit vårt andra hem, säger han. Vi fick så mycket när vi kom hit från kriget i Syrien och kände att vi ville göra något nu när det behövs hjälp för att bekämpa bränderna, säger han.

De sju frivilliga har blivit uppdelade i ett dags- och kvällpass. Abdulrahman Wanli jobbar dagpasset och det är under långa på 12 timmarspass som de går runt i skogen.

– Det är svettigt, säger Abdulrahman Wanli, men inte så farligt. Vi får äta och ta rast, så det går, säger han.

Eftersläckning pågåt dygnet runt vid Sonfjället – Bild: Privat

BRAND_2

 

Jämtlands län hade under onsdagen stängt sin anmälan för fler frivilliga som hjälpa med eftersläckningsarbetet, och på torsdag kommer gruppen att åka hem igen. Men Abdulrahman Wanli är inställd på att göra om det här igen.

– Om det skulle behövas så åker vi. Vi är glada över att vi kan hjälpa till, säger han.

Henrik Hansson från Jämtlands län tackar (f.v) Mazen Albej, Abdulrahman Wanli, Jawdat Alsehnawi, Jehad Mansour, Ahmad Alsalloum och Mohammad Aden för deras insats. Bild: Michael Harvey

BRAND_3

***

Detta är en rewrite av en artikel i Göteborgsposten.

/MickeK

2 reaktioner på ””Vi ville hjälpa till, Sverige är vårt andra hem nu”

Lämna en kommentar