Sentio maj – SD ökar mest

Sentios majmätning är här och SD ökar mest av alla partier – moderaternas och socialdemokraternas försök att locka SD-väljare ser inte ut att lyckas.

Med bara fyra månader kvar till valet (9 september) ökar SD mest av alla partier i Sentios majmätning, det är inte omöjligt att SD kan bli Sveriges största parti efter valet. Socialdemokraterna och moderaterna vill ju båda locka tillbaka väljare man förlorat till SD men det ser inte ut att lyckas, väljarna tycks inte vilja luras en gång till av partier som har svikit svenska folket något oerhört.

Moderaterna ökade efter att Kristersson ersatte Kinberg Batra men ”Kristersson-effekten” har avtagit och M står stilla runt 20%. Moderaterna har i det sista öppnat för att SD ska bjudas in till överläggningar om migrationspolitiken, kan det få M att öka i opinionen i kommande junimätning?

Att socialdemokraterna ligger kvar på en förstaplats är, tycker jag, förvånande. Man har en inte så kompetent partiledare, trots löften om ”EU:s miniminivå” på invandring har man fortsatt med öppna gränser och nu senast bestämde man, tillsammans med MP+V+C att 9000 afghaner som ljugit om sin identiet och som inte har asylskäl ändå ska få stanna. Sossarna kommer undan med mycket, möjligen är det fortfarande många gamla som sympatiserar med dem och förmodligen också bidragsbehövande invandrare.

Liberalerna och Kristdemokraterna ligger under 4%-spärren och ser ut att få svårt att hålla sig kvar i riksdagen efter valet den 9 september. Kan de hitta någon profilfråga som lyfter? Jag tror inte det. Centerpartiet som backade regeringen om de 9000 afghanerna som, utan asylskäl och till en kostnad av 3 miljarder, har tappat en del men tycks nu ha stabiliserat sig runt 6-7%.

Medborgerlig samling lyfter inte, de står kvar på 0,7% och får nog svårt att ta sig in riksdagen. Alternativ för Sverige syns inte i mätningen, möjligen startade de upp för sent eller så tilltalar deras politik/retorik inte tillräckligt många helt enkelt. Återstår att se hur det går framöver för MED och AfS.

Sentio maj månad
SENTIO

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 4 och 7 maj. Totalt har 1010 personer intervjuats varav 749 uppgett partipreferenser. Mer kan ni läsa på Nyheter Idag.

Frågan är hur länge de andra partierna ska hänga kvar vid decemberöverenskommelsen, när ska de börja föra vuxna samtal på riktigt? När ska de sluta förvägra var fjärde, femte svensk demokrati och börja behandla SD som vilket annat parti som helst? De har ju ändå erkänt att SD hela tiden har haft rätt (med retorikomsvängning), kanske det är det som är problemet, de har målat in sig i ett hörn och vill inte erkänna SD som ett parti man kan förhandla med?

/MickeK

9 reaktioner på ”Sentio maj – SD ökar mest

  1. Man befarar en massiv väljarflykt,
    när/OM demoniseringen upphör!

    Politik är ett NOLLSUMMESPEL!

    Just follow the money!

    Gilla

  2. Glöm inte att AFS drivit SD framför sig när det gäller hårdare regler om invandringen.
    Nu är det snart val och kommer inte AFS in så försvinner den motorn i återvändardebatten

    Gilla

  3. Det här innebär tyvärr ytterligare 4 år med en socialdemokratisk regering. Jag hoppas på att miljöpartiet åker också ur riksdagen.

    Gilla

Lämna en kommentar