Ex-imam: Böneutropet ska proklamera islam över en stad

Tomas Samuel, före detta imam, berättar vad ”Adhan”, det islamiska böneutropet står för. Med den kunskapen borde Sverige självklart förbjuda böneutrop.

Sedan tidigare har böneutrop tillåtits i Botkyrka (2013) och i Karlskrona (november 2017). Nu vill muslimerna i Växjö också ha tillstånd att använda böneutrop. Innan beslut tas finns ett antal fakta man bör känna till, det skriver Tomas Samuel, ex-imam, i tidningen Dagen.

Så vad ligger bakom böneutrop? Varför finns det böneutrop och vad står de för? Tomas Samuel går till de islamiska källorna för att ge svar på frågorna.

Några korta fakta om ”Adhan” som är det arabiska ordet för böneutrop:

  • Adhan betyder information, pålysning
  • Böneutrop kom till av i huvudsak två anledningar
    • Påminna muslimer om när det var dags att be
    • Proklamera islam över en stad

Adhan – proklamera islam över en stad

Böneutropet ska proklamera islam över en stad. Denna innebörd i böneutropet återfinns i kommentaren till ”Umdat Al-Ahkam” som är en av de viktigaste böckerna för islamisk juridik (fiqh)

”Adhan är en mycket viktig ritual i religionsutövningen av islam, man kan likna det vid den muslimska flaggan och utropet visar att folket i staden är muslimer.”

Tomas Samuel, ex-imam, förklarar vad böneutrop står för Foto: Hasse Holmberg
TomasSamuel

Direkt översättning av böneutropet:

Allah är störst. Allah är störst. Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah. Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud. Kom till bön. Kom till bön. Kom till framgång. Kom till framgång. Allah är störst. Allah är störst. Det finns ingen gud utom Allah.

Villkor för böneutropet

Det finns olika villkor för hur böneutropet ska utföras, till exempel ska det utföras av en man som har vacker röst. Kvinnor tillåts inte att utföra böneutropet eftersom det skulle kunna innebära frestelse för män. Böneutropet ska utföras med hög röst.

Sverige borde förbjuda böneutrop

Med den kunskap som finns för alla att ta till sig så tycker jag att vi borde förbjuda böneutrop i Sverige. Det är inte så att muslimer inte kan praktisera sin religion utan böneutrop. Vi ser nu hur fenomenet sprider sig, från Botkyrka till Karlskrona och Växjö härnäst (om ansökan godkänns).

Detta är bara början, fler moskéer kommer att begära tillstånd för böneutrop. Det blir svårare att säga nej på en ort om andra redan fått tillstånd. I Karlskrona vill muslimerna till en början bara ha böneutrop en gång i veckan, på fredagar, eftersom ”samhället inte är redo för mer”. Läs mellan raderna, när fenomenet normaliserats kommer de att begära tillstånd för fler böneutrop i veckan.

Jag tycker det är dags nu, att Sverige sätter ner foten och förbjuder böneutrop. Ingen ska tvingas att lyssna på trosbekännelser de inte tror på. Inte minst gäller detta människor som flytt till Sverige för att undkomma förtryck och nu upplever samma sak i vårt land.

/MickeK

 

4 kommentarer

  1. Hur har Botkyrka,Karlskrona,över huvudet tagit godkänt nåt liknande,Hoppas verkligen att Växsjö,har lite mer förstånd. Jag vill aldrig var jag än reser i Sverige höra nåt böneutrop,jag vill heller inte se deras så kallade kyrkor.vem har sagt attt de ska få byggas i Sverige.Vi har våra egna kyrkor, och det räcker för oss.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s