Nu står Sandviken inför fullbordat faktum; antingen höjer de skatten eller så får de spara in på välfärden. Invandringen som enligt DN skulle ge Sandviken en halv miljard i vinst blev, förstås, till en kostnad istället

Antingen måste skatten höjas med knappt sex kronor. Eller så måste kommunen skära ned på andra utgifter med ungefär en procent per år under varje år mellan nu och 2030. Så illa är det alltså. Peter Kärnström (s), kommunstyrelsens ordförande, hoppas ändå att man inte ska behöva landa i så pass drastiska lösningar utan hoppas på att staten ska hjälpa till.

För inte så länge sedan varnade SKL i sin ekonomiska oktoberrapport om kommunernas och landstingens svårigheter att klara ekonomin, bidragsinvandringen som drivits på av naiva politiker i Sveriges riksdag sänker ekonomin för dem. Jag skrev om SKL-rapporten här.

Många kommuner – och landsting – står inför liknande ”utmaningar” som Sandviken och ändå vaknar inte rikspolitikerna. Man fortsätter på inslaget spår med en stor bidragsinvandring som förvärrar läget ytterligare.

Kassakistan har en botten, det blir nu många kommuner smärtsamt medvetna om – rikspolitikernas inkompetens däremot, tycks inte ha några gränser.

/MickeK