Det har inte hänt något särskilt på biblioteken men ”de är en offentlig miljö som kräver det här”. Det säger Peter Adolfsson, kultur- och fritidschef i Högsby och Hultsfred angående den chockerande nyheten att bibliotekspersonal nu får personlarm.

Enligt en rapport från fackförbundet DIK, anger 4 av 10 bibliotekarier att förekomsten av social oro, kränkande tillmälen och våld och har ökat de senaste två åren. 55 procent anger att förekomsten av hot har ökat de senaste två åren.

Hela 39 procent anger att det förekommit våld de senaste två åren när de arbetat på folkbibliotek och av dessa anger 44 procent att förekomsten av våldhar ökat.16 procent har funderat på att byta jobb på grund av social oro, hot eller våld på biblioteket de arbetar på.

Trots dessa dystra siffror uppger alltså Adolfsson att ”inget särskilt har hänt”. Detta ständiga relativiserande är direkt pinsamt!

/MickeK